Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

e- mail σε φίλο με σκοπό να τον πείσουμε να μάθει Ελληνικά




Γεια σου Τζον.

Είμαι πολύ χαρούμενη, καθώς έλαβα το μήνυμά σου και έμαθα νέα σου. Σου στέλνω κι εγώ κι εγώ αυτό το e-mail, με αφορμή αυτό που μου ανέφερες, σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών στο σχολείο σου, για το ποια «μικρή» ευρωπαϊκή γλώσσα πρέπει να επιλέξεις.

Μιας και με γνωρίζεις τόσο καιρό και επικοινωνούμε συχνά μεταξύ μας, έχεις μάθει τις δίκες μου κι εγώ τις δικές σου συνήθειες. Θα σου πρότεινα λοιπόν να διάλεγες τα Ελληνικά, για πρώτη μη διαδεδομένη ευρωπαϊκή γλώσσα. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εκμάθησή της.

Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα σε ωφελήσουν αν μάθεις ελληνικά. Καταρχάς, θα γνωρίσεις μια πολύ όμορφη χώρα, με όλα τα ξεχωριστά μέρη της, όπως η Λευκάδα με τις ωραίες παραλίες της, όπου μπορείς να απολαύσεις το καλοκαίρι σου, αλλά και το Πήλιο, που έχει πολλά γραφικά μέρη για διάφορες δραστηριότητες. Ακόμη, μαθαίνοντας Ελληνικά, θα μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με ένα λαό που συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις. Θα δεις ότι οι Έλληνες, δε συνηθίζουν μόνο στα παραδοσιακά στοιχεία αλλά και στα νέα, τα πρωτοποριακά. Επίσης, θα κατανοήσεις πώς έφτασε η χώρα σε οικονομική και κοινωνική κρίση, ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πόσο δύσκολη έγινε η καθημερινότητα στην εργασία και πόσο μεγάλη είναι η ανθρώπινη αντίδραση, κάτι το οποίο αποτελεί σήμερα το επίκεντρο της επικαιρότητας.


Επιπλέον, θα γνωρίσεις τη νεότερη και σύγχρονη πνευματική παραγωγή: τα γράμματα -την ελληνική ποίηση του 20ου αιώνα που είναι μια από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πολλά λογοτεχνικά έργα αφορούν την πορεία σπουδαίων προσώπων που ταξίδεψαν μέχρι και το εξωτερικό. Σπουδαίες είναι και οι τέχνες: πρώτα πρώτα η μουσική με το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το έντεχνο τραγούδι που έχουν ξεχωριστή και πλούσια διαδρομή στην πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα. Στη συνέχεια οι χοροί: το ζεϊμπέκικο, ο πεντοζάλης, τα νησιώτικα, ο καλαματιανός, το τσάμικο κ.ά.

Πιστεύω, επίσης, ότι, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα, θα μπορέσεις να αντιληφθείς τι οφείλει ο Δυτικός πολιτισμός στον αρχαιοελληνικό και το νεοελληνικό πολιτισμό. Απ΄ τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες είτε άμεσα είτε έμμεσα βοήθησαν στην ανάπτυξη και άλλων πολιτισμών.
Ποιος ξέρει, ίσως αν έρθεις στην Ελλάδα, να σου αρέσει και να επιλέξεις να μείνεις μόνιμα. Η εκμάθηση της γλώσσας από κίνητρο να έρθεις στην Ελλάδα θα γίνει «όπλο» να εγκατασταθείς και αν ενταχθείς δημιουργικά στη συναρπαστική και προκλητική Ελλάδα της generation 592 euros.
Ελπίζω να σε βοήθησα αρκετά και να διαλέξεις να διδαχθείς και να μάθεις Ελληνικά. Εγώ πάντως σε προσκαλώ στην Ελλάδα σπίτι το καλοκαίρι. Φυσικά θα σε φιλοξενήσω και θα μπορέσεις να κάνεις πρακτική εξάσκηση στα Ελληνικά που θα ατ κατέχεις αρκετά. Περιμένω το e-mail σου.
                                                                                  
  Σε φιλώ, Αγνή


Το e-mail έστειλε η Αγνή Λάμπρου (18 Nοέμβρη 2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου