Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

σκηνικο βιας στο Αριστοτέλειο

Πρακτικές «νονών» χρησιμοποίησαν φοιτητές του Τμήματος Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προκειμένου να πείσουν τον πρόεδρο του τμήματος να συγκαλέσει γενική συνέλευση των καθηγητών ώστε να ορίσουν εμβόλιμη Εξεταστική, όταν τελειώσουν οι καταλήψεις, για τους επί πτυχίω φοιτητές και διπλή Εξεταστική τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, οι φοιτητές - περίπου σαράντα στον αριθμό - απαίτησαν να τα «μπαλώσουν» οι καθηγητές με κάποιον τρόπο ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, παρότι δεν θα έχουν συμπληρωθεί δεκατρείς εβδομάδες μαθημάτων!
Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μετά τη γενική συνέλευση των φοιτητών του τμήματος, όπου είχε αποφασιστεί η συνέχιση της κατάληψης στη σχολή, ομάδα περίπου σαράντα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του προέδρου του τμήματος Ανδρέα Γιαννακουδάκη. Οπως καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» καθηγητές και φοιτητές που ανήκουν στο κίνημα «ανοιχτές σχολές», υποχρέωσαν τον καθηγητή να συντάξει πρόσκληση προς τους συναδέλφους του να προσέλθουν σε γενική συνέλευση (έχει οριστεί για σήμερα το πρωί) προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις που υπαγόρευσαν εκείνοι σχετικά με τις Εξεταστικές και το εξάμηνο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες
, ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας απειλήθηκε ότι στην περίπτωση που δεν θα υπέγραφε την πρόσκληση «δεν θα του επέτρεπαν να φύγει από το γραφείο του, θα έχτιζαν την πόρτα και θα τον έβρισκαν ακόμη και στο σπίτι του», μιας και, όπως του φώναζαν, «ήξεραν πού μένει».
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ένας φοιτητής άρπαξε έναν προτζέκτορα από το γραφείο του καθηγητή, ο οποίος ήταν αγορασμένος από τον κ. Γιαννακουδάκη, λέγοντάς του ότι «απαλλοτριώνεται για χρήση από τους φοιτητές».
Παρών στο σκηνικό της βίας και της απειλής ήταν και δεύτερος καθηγητής, ο οποίος προσέτρεξε να συνδράμει τον συνάδελφό του: τελικά υποχρεώθηκε και εκείνος να υπογράψει την πρόσκληση προς τη γενική συνέλευση των καθηγητών. Μάταια ο κ. Γιαννακουδάκης προσπάθησε να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα μπορούσε να πείσει τους συναδέλφους του να μετάσχουν σε μια γενική συνέλευση ενός τμήματος που τελεί υπό κατάληψη για να συμφωνήσουν με την υπαγορευμένη από τους φοιτητές προειλημμένη απόφαση. Οι καταληψίες τού απάντησαν ότι είχαν τον τρόπο να το επιβάλουν.
Μάρτυρες στην υπόθεση έγιναν και υπάλληλοι της υπηρεσίας φύλαξης του πανεπιστημίου, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ κληθεί. Ωστόσο, οι καταληψίες τούς συμβούλευσαν «να μην ξαναπατήσουν, γιατί θα τους έστελναν τα "καλά παιδιά"». Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος του τμήματος υποχρεώθηκε να συγκαλέσει γενική συνέλευση, και μάλιστα στον χώρο που υπέδειξαν οι καταληψίες, δηλαδή στο μεγάλο αμφιθέατρο του κεντρικού Χημείου του ΑΠΘ.
Οι καθηγητές πάντως, εκτός από τις καταγγελίες, κάνουν και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, «έχουμε αποτύχει να βρούμε λύσεις ώστε το τμήμα μας να ξαναμπεί σε μια ομαλή λειτουργία και να αποφύγει αδιέξοδα». Παράλληλα, διαπίστωναν ότι για άλλη μία φορά «η ακαδημαϊκή ασυλία κατάντησε να είναι προνόμιο ορισμένων και τα ίδια άτομα από συγκεκριμένες μειοψηφίες εκμεταλλεύονται και απαγιώνουν όσα κατάφεραν να κληροδοτήσουν προηγούμενες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου