Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

"Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της", εφηβικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη


Γράφει  η  Μαρία  Μουρτζάκη



·         Η υπόθεση

Το βιβλίο της Άλκης Ζέη (http://www.alkizei.com) «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» είναι ένα μυθιστόρημα που μιλά για μια κοπέλα, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς γονείς της, μετακομίζει στο Άαχεν της Γερμανίας. 
Περιγράφονται το άγχος της ηρωίδας την πρώτης της ημέρα στο νέο της σχολείο, οι γνωριμίες που κάνει και γενικά το πόσο ωραία περνά και πόσο ευτυχισμένη είναι. Ώσπου μια μέρα ο πατέρας της της ανακοινώνει πως εκείνος και η μητέρα της έπρεπε να χωρίσουν, γιατί δεν αγαπιούνταν πλέον. 
Τότε ο κόσμος της κλονίστηκε!
Δεν μπορούσε να το πιστέψει!
Μα, οι γονείς έμοιαζαν τόσο αγαπημένοι! Τι είχε αλλάξει; Δεν καταλάβαινε απολύτως τίποτε! Κι ενώ προσπαθούσε ακόμη να κατανοήσει την απόφαση των γονιών της, αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα της την Ελλάδα, λόγω των βρογχικών της που επιδεινώνονταν από το ψυχρό κλίμα της Γερμανίας. Όμως με ποιον θα γυρνούσε; Ο πατέρας της δούλευε ως καθηγητής σε κάποιο σχολείο της περιοχής και του ήταν αδύνατο να απουσιάζει από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η μητέρα της, από την άλλη, κυοφορούσε το παιδί του νέου της συζύγου και συναδέλφου της, του Μιχάλη, συνεπώς της ήταν αδύνατο να ταξιδέψει.

Όπως ήταν φυσικό η ψυχολογία της Κωνσταντίνας ήταν πολύ άσχημη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός πως στην Ελλάδα υποχρεώνεται να ζήσει με την ιδιότροπη γκρινιάρα και ψυχρή γιαγιά της, την έκανε να νιώθει ακόμα χειρότερα. Η μόνη αχτίδα φωτός στην κατάμαυρη ζωή της ήταν οι καινούριες φιλίες που έκανε στην Ελλάδα και οι άριστες επιδόσεις της στο σχολείο.




Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που ένα ζευγάρι Γερμανών της ζήτησε να τους ξεναγήσει στην περιοχή και για να την ευχαριστήσουν της έδωσαν ένα μικρό μπλε χάπι, που, όπως της είπαν θα την έκανε ν νιώθει ατρόμητη. Έτσι κι έγινε! Αυτή ήταν η πρώτη της επαφή με τον κόσμο των ναρκωτικών, που έμελλε να τη φέρουν μέχρι και στα όρια του θανάτου!

Μετά από αυτό το περιστατικό η Κωνσταντίνα άρχισε να κάνει παρέα με το Λουμίνη, ένα παιδί από το σχολείο της, που μπορούσε να της δίνει κι άλλα «μαγικά» χαπάκι! Η Κωνσταντίνα άρχει σιγά – σιγά να εθίζεται σ’ αυτά κι έφτασε μέχρι και την κλοπή για να τα αποκτήσει. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα σ’ εκείνη και το Λουμίνη. Ο Λουμίνης –κι ας ακούγεται παράξενο- την προστάτευε από τα μεγάλα κεφάλια των ναρκωτικών. Γι’ αυτό ακριβώς της είχε απαγορεύσει να πηγαίνει στο σπίτι της γυναίκας που του τα προμήθευε. Όμως όταν μια μέρα ο Λουμίνης εξαφανίσθηκε, εκείνη μην ξέροντας πού να απευθυνθεί για να τον βρει, στράφηκε σ’ αυτήν ακριβώς τη γυναίκα. Η μικρή άρχισε να φωνάζει και η Λαίδη Ντι –τ’ όνομα της γυναίκας- της άρπαξε το χέρι, της φόρεσε ένα λαστιχάκι και την τρύπησε! Όλα μαύρισαν! Εκείνη ακριβώς τη στιγμή έτυχε να μπαίνει στο διαμέρισμά της ο Λουμίνης που κατάλαβε τι είχε συμβεί· έξαλλος και απίστευτα λυπημένος την πήγε στο σπίτι της γιαγιάς της, χτύπησε το κουδούνι και την άφησε.

Τι θα γινόταν τώρα η Κωνσταντίνα;
Θα καταφέρει άραγε να γλιτώσει από τον εφιάλτη; 
Είναι αρκετά δυνατή, ώστε να μη βουλιάξει;


·         Σχόλιο για το βιβλίο

Πραγματικά αξίζει να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο. Αγγίζει το γνωστό πρόβλημα των ναρκωτικών. Δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να εθιστούν σ’ αυτά οι νέοι, ιδίως όταν η ζωή τους πάει από το κακό στο χειρότερο!
Επιπλέον ήταν πολύ συγκινητικό η σκηνή της ιστορίας όταν της ανακοινώθηκε πως οι γονείς της θα χώριζαν. Εγώ προσωπικά έκλαψα πολύ…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου