Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Έχει δίκιο ο μικρός πρίγκιπας...


" Δεν βλέπουμε παρά μόνο με τη καρδιά, η ουσία είναι αόρατη με γυμνό μάτι" λέει ο μικρός πρίγκιπας.

Λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν με τα μάτια της καρδιάς και αυτό συμβαίνει γιατί μπαίνει στη μέση η λογική ή και η συνείδησή μας. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα έπρεπε να πορευόμαστε στη ζωή μας. Το σημαντικό όμως είναι να παίρνουμε αποφάσεις δίχως να επηρεαζόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες είτε είναι ένας άνθρωπος είτε ολόκληρη η κοινωνία. Πρέπει να παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και να τη διαμορφώνουμε όπως εμείς θέλουμε δίχως να ξεχνάμε τις λάθος επιλογές που μπορεί να κάνουμε καθώς η ζωή έχει καλή και κακή πλευρά. Η ελεύθερη βούληση είναι το παν για τη δημιουργία ενός ανθρώπου που δεν θα εξαρτάται από κανέναν και τίποτα. Βέβαια ο καθένας έχει την επιλογή για το αν θα υιοθετήσει τα λόγια του μικρού πρίγκιπα ή όχι...

14 σχόλια:

  1. μεστό κομμάτι. θα του ταίριαζε -ίσως- ένα

    ερωτηματικό στον τίτλο.

    και κάτι ακόμα: μήπως η καρδιά είναι κάτι πιο

    συγκεκριμένο από την ελεύθερη βούληση;

    Θ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα μπορούσε το ερωτηματικό να μπει στον τίτλο....η ελεύθερη βούληση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια έννοια πολύ γενικευμένη αλλά εγώ την συνδυάζω πιο πολύ με τη λογική του ατόμου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την καρδιά μας μερικές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λες!! Το να μπορείς να ζεις όπως έχεις επιλέξει εσύ και όχι όπως θέλουν οι άλλοι είναι σημαντικό... Αλλά πάντα να υπάρχει ένα μέτρο! Ποτέ μόνο με τη καρδιά ή μόνο με τη λογική... γιατί εκεί χάνεις τον εαυτό σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τις περισσότερες φορές η καρδιά έρχεται αντιμέτωπη με τη λογική..Η ελεύθερη βούληση θα συμφωνήσω πως είναι κάτι πιο γενικευμένο..και θεωρώ πως για να κάνουμε κάποια πράγματα συμβάλλει και η καρδιά και η λογική..οπότε από αυτές εξαρτάται και η βούληση..
    Φυσικά και πολλά πράγματα αληθινά τα ξεχωρίζουμε μόνο με την καρδιά γιατί μέσα σ'αυτή υπάρχουν όλα μας τα συναισθήματα..και μόνο μ' αυτή καταλαβαίνουμε πότε το αληθινό και πότε το ψεύτικο..Τέλος πιστεύω πως στη ζωή μας πρέπει να έχουμε όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ''πάν μέτρον άριστον'' Να ακολουθούμε την καρδιά μας αλλά να βάζουμε και την λογική μας για βοήθεια..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο γνωστός ποιητής Διονύσιος Σολωμός είχε γράψει

    "με λογισμό και μ' όνειρο"

    δεν είναι κι άσχημος στίχος για -ένα πρώτο- συμπέρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επίσης καλό θα ήταν να αφιερωθεί μια

    liveradio@e-postego

    εκπομπή στην καρδιά, τη βούληση, τις αντιφάσεις και τα

    διλήμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το θεμα "συντακτικη ομάδα" δεν είναι όταν είναι μόνο η καρδιά και η λογική.... είναι όταν αρχιζει να εμπλέκεται και ο κοινωνικός περίγυρος!!! οικογένεια, φιλοι κ.α.... να αναφερθεί και αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εξαιρετική ιδέα για την εκπομπή με το συγκεκριμένο θέμα...θα ήταν πολύ ενδιαφέρον....επίσης συμφωνώ με την Παναγιώτα και την Εύη, γιατί όντως χρειάζεται μια μέση λύση ανάμεσα στο να ακολουθούμε την καρδιά μας ή τη λογική μας...ένας συνδυασμός θα ήταν ιδανικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όχι μόνο να αναφέρεται αλλά και να αντιμετωπίζεται με

    ψυχραιμία, αίσθημα ευθύνης και σεβασμού βέβαια αφενός

    αλλά και με συνείδηση του γεγονότος ότι εμείς είμαστε οι

    επιλογές μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολύ καλό....όντως εμείς οι ίδιοι είμαστε οι επιλογές μας...σοφή κουβέντα...γιαυτό και πιστεύω πρέπει να δεχόμαστε και τις λάθος επιλογές που κατά καιρούς μπορεί να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι συνδυσμοί και οι συνθέσεις είναι ιδανικές αλλά και

    τόσο δύσκολες ώρες- ώρες. μιλαω γενικώς. να λόγου χάρη

    συνδύασέ μου 28 εφήβους σε μια αίθουσα και βρες άκρη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σίγουρα μιλάμε γενικά..έχετε δίκιο σ 'αυτό...και συμφωνώ ότι όντως υπάρχουν συνδυασμοί και συνθέσεις...αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένας γενικός ορισμός ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε τις καταστάσεις (μιλώντας πάντα γενικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εδώ, με τον ορισμό, θα συμφωνήσω. αν δε διευκρινίσουμε για ποιο θέμα συζητάμε και με ποιες έννοιες το προσεγγίζουμε η αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και παρανοήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή