Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα - Εγκαινιάστηκε έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

ΤΟ ΒΗΜΑ


Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα». Η έκθεση διαμορφώνεται σε τρεις ενότητες:

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και τέλος τη μουσική συνοδεία κατά τη σωματική άσκηση.

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Δήμου όπου συμμετέχουν οι νέοι της πόλης στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές όπως τα Παναθήναια και τα Μεγάλα Διονύσια, σε μουσικούς αγώνες και στο θέατρο.

Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μουσικά μορφωμένο Αθηναίο αλλά και τη μορφωμένη Αθηναία.

Οι ενότητες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαίων ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα από τον μελετητή - ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής κ. Π. Στέφο, εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ του υπουργείου Παιδείας, δύο διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και τέλος, πιθανές αποδόσεις αρχαίας ελληνικής μουσικής. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος οδηγός, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην στενή συνάφεια μεταξύ μουσικής παιδείας και δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης.

Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει η καθηγήτρια κυρία Αλεξάνδρα Γουλάκη -Βουτυρά, υπεύθυνη του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

(Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου