Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μη διώχνεις τον άγγελό σου: Μυθιστόρημα των Μάνου και Σπύρου Βενιέρη


γράφει η Μαρία Μουρτζάκη




Το μυθιστόρημα του Μάνου και του Σπύρου Βενιέρη με τίτλο « Μη διώχνεις τον άγγελό σου» είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο.

·         Υπόθεση του βιβλίου
Περιγράφει τις ζωές δύο ανθρώπων εντελώς άγνωστων μεταξύ τους, που όμως η μοίρα τούς θέλει μαζί. Είναι και οι δύο πληγωμένοι από ένα αποτυχημένο πολυετή γάμο, στον οποίο καταπίεζαν τα θέλω τους. Αφού περνούν πολλές εφήμερες σχέσεις, η μοίρα τούς ενώνει και περνούν μαζί, ευτυχισμένοι, ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως ο χωρισμός γι’ αυτούς έρχεται λόγω της αλαζονείας και του συνδρόμου του κατακτητή, που, όπως γίνεται με τα περισσότερα αρσενικά, επηρέασε και το Στέφανο. Ο Στέφανος από ευαίσθητος και ποιοτικός ποιητής μετατράπηκε σε ένα φτηνό, διψασμένο για χρήμα στιχουργό λαϊκών ασμάτων. Έγινε αυτό που σιχαινόταν και σιγά σιγά κατρακυλούσε σ’ ένα κατήφορο απ’ τον οποίο δεν μπορούσε να ξεφύγει. Την ίδια στιγμή η Σωτηρία ζούσε το δικό της Γολγοθά, αφού εκτός του ό,τι έμεινε μόνη στον κόσμο, κυοφορούσε και το παιδί του Στέφανου, χωρίς να το γνωρίζει. Εκτός από αυτό όμως μάτωνε βλέποντας την κατάντια του μοναδικού άνδρα που είχε αγαπήσει πραγματικά.
Στο τέλος του βιβλίου
οι δύο πληγωμένες καρδιές ξανασμίγουν και έτσι έρχεται γι΄ αυτές η απόλυτη λύτρωση και ευτυχία.
·         Προσωπική άποψη
Όπως ανέφερα και στην αρχή, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απλά υπέροχο. Με άγγιξε πραγματικά, ειδικά η ζωή και η πληγωμένη καρδιά της Σωτηρίας.
 Το μόνο πράγμα που με δυσαρέστησε είναι το γεγονός πως στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται ότι οι γυναίκες πνίγουν τους άνδρες και δίνεται η συμβουλή να συγχωρήσουμε το σύντροφό μας, ακόμα κι αν αυτός μας απατήσει και πως είναι θέμα εξυπνάδας να αντιδράσουμε έτσι. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την άποψη αυτή και την θεωρώ μια καθαρά φαλλοκρατική αντίληψη.   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου