Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

H ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια οι πολυγραμματισμοί είναι ένας όρος που διέπει τους οραματισμούς για την εκπαίδευση. Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία στις χώρες του δυτικού κόσμου έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούν οι χαλαρές διαπροσωπικές και, γενικότερα, κοινωνικές σχέσεις, η εντατικοποίηση στον εργασιακό τομέα, η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η υπερπαραγωγή, ο βομβαρδισμός με νέες γνώσεις και πληροφορίες, η τεχνολογική ανάπτυξη και η τυποποίηση του ελεύθερου χρόνου, προϋποθέσεις, οι οποίες δημιουργούν μια συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση για απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την κατανόηση και διαχείριση των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων αλλά και για την κατανόηση του νέου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο καλείται να ζήσει ο σύγχρονος άνθρωπος. (Χατζησαββίδης 2002). Έτσι ο μαθητής/τρια καλείται να έρθει σε επαφή με ποικίλους Λόγους, στους οποίους το σχολείο καλείται να τον εξασκήσει.

Η έννοια των πολυγραμματισμών (multiliteracies) υποδηλώνει την ποικιλία των μορφών κειμένου που έχουν σχέση με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των πολυμέσων αλλά και την ποικιλία μορφών κειμένου που παράγονται μέσα σε μια πολύγλωσση και πολυπολιτισμική κοινωνία. Δηλώνει τη γλωσσική πολυμορφία τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό -με την ευρύτερη έννοια- επίπεδο. Η έννοια που κρύβει ο όρος γεννιέται από τη διαπίστωση ότι αφενός, παρά τη γλωσσική παγκοσμιοποίηση που διενεργείται μέσω της αγγλοαμερικανικής, οι διάφορες γλώσσες αλλά και οι διάφορες εκδοχές της αγγλοαμερικανικής κάνουν εμφανή την παρουσία τους στα κοινωνικοπολιτισμικά δρώμενα σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου οι νέες τεχνολογίες ως παραγωγοί πολυμεσικών προϊόντων παράγουν πολυτροπικά νοήματα μέσα από γλωσσικές μορφές, φόρμες και στιλ, στα οποία το πλαίσιο των αντιλήψεων του γραμματισμού δεν είναι δυνατό να δώσει απάντηση (M. Kalatzis & B. Cope 1999).

Στα πλαίσια των πολυγραμματισμών η διαφήμιση αποτελεί ένα εξαιρετικό πολυτροπικό κείμενο. Πρόκειται για είδος λόγου ή αλλιώς κειμενικό είδος, το οποίο εκμεταλλεύεται όχι μόνο το γλωσσικό στοιχείο, αλλά κυρίως την εικόνα με όλες τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει και τον ήχο, ώστε να προσδώσει στο μήνυμα διαφορετική υφή και σημασία, δίνοντας μια δυναμική, την οποία δεν μπορεί να προσδώσει οποιοδήποτε άλλο γλωσσικό κείμενο. Επιπλέον, η διαφήμιση είναι μέρος της ζωής μας, τη συναντάμε μέσα και έξω από το σπίτι μας και επομένως, οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα. Για αυτό το λόγο αποτελεί ένα κειμενικό είδος το οποίο χρησιμοποιείται – καταρρίπτοντας παλαιότερα ταμπού περι σωστής και μη σωστής γλώσσας – στα νέα γλωσσικά εγχειρίδια όλων των τάξεων του Δημοτικού και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ‘διδάξουν’ τόσο την κατανόηση όσο και την παραγωγή αυτού του κειμενικού είδους.

Επίσης, η χρήση της διαφήμισης δίνει την ευκαιρία στον εκπαιδευτικό να προχωρήσει σε διαθεµατικές δραστηριότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της Γεωγραφίας μέσω μιας τουριστικής διαφήμισης σε συνδυασμό με τη διδασκαλία της Γλώσσας, ή για τη διδασκαλία της Ιστορίας σε σχέση με τη Γεωγραφία και την Αγωγή Περιβάλλοντος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις Φυσικές Επιστήμες, όπως θα προταθεί παρακάτω σε συνδυασμό με την γλωσσική διδασκαλία.

Τέλος, η διαφήμιση είναι ιδανικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολυπολιτισμικές τάξεις. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και υποσυνείδητα υπάρχει στο μυαλό όλων των μαθητών ανεξαρτήτως της μητρική γλώσσας και της γλώσσας υποδοχής. Η εικόνα βοηθάει την κατανόηση και ωθεί τους μαθητές να αναζητήσουν στο υποσυνείδητό τους και τους δίνει κίνητρο να εξασκήσουν τη γλώσσα υποδοχής. Επιπλέον, λόγω της πολυπλοκότητάς των νοημάτων και της πληθώρας υλικού προσφέρεται για ομαδοσυνεργατική μάθηση, καθώς στις ομάδες μπορούν να δουλέψουν και μαθητές με διαφορετικές ευφυΐες- εννοώντας όχι το δείκτη νοημοσύνης, αλλά διαφόρων ειδών δεξιότητες, όπως γλωσσική, μαθηματική, πρακτική, καλλιτεχνική, συναισθηματική κτλ.

Πηγή: (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου