Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Μόδα: Νεοελληνική Γλώσσα Α' Λυκείου (Διαγώνισμα)



Νεοελληνική Γλώσσα Α΄Λυκείου
Γραπτή δοκιμασία (Δίωρη)

Κείμενο

Μόδα στους Νέους: Απλή επιλογή ή Στάση Ζωής

Κάνοντας μια απλή βόλτα στο κέντρο, αλλά και στην περιφέρεια της Χαλκίδας θα δεις πάρα πολλούς νέους με τελείως διαφορετικές απόψεις ντυσίματος μεταξύ τους.
Η μόδα απασχολεί μεγάλες ομάδες ατόμων. Πλούσιους – φτωχούς, άντρες – γυναίκες, νεωτεριστές – συντηρητικούς  φυσικά και τους εφήβους. Οι έφηβοι έχουν ένα δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται την έννοια της μόδας: για να είσαι μέσα στη μόδα φορά ότι φοράει και η μάζα. Έτσι πιστεύουν οι νέοι (όχι φυσικά όλοι) πως είναι η μόδα.
Δεν έχει σημασία, αν σου ταιριάζει κάτι ή αν όχι αν νιώθεις άνετα με κάποιο κομμάτι ή όχι, αρκεί που το φοράνε όλοι. Κάτι πραγματικά εκνευριστικό (για μένα τουλάχιστον) είναι ότι πλέον δεν μπορείς να διακρίνεις τα άτομα, όλοι φαίνονται ίδια και αυτό γιατί όλοι είναι πανομοιότυποι. Ίδια μαλλιά, ίδια ρούχα, ίδιες κινήσεις, ίδιο ντύσιμο. Χάνουν την προσωπικότητα τους και γίνονται ένας από τους πολλούς.
Για παράδειγμα, τώρα στη μόδα είναι τα piercing, τα ακριβά φούτερ / μπλουζάκια (τύπου Volcom, DG, Wesc), φαρδιά παντελόνια, καπέλα, πολύχρωμα γυαλιά… σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;; Και φυσικά σας θυμίζουν, τα βλέπετε καθημερινά στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στην βόλτα σας. Τα φοράτε κιόλας!
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: η μόδα για τους νέους είναι απλή επιλογή ή Στάση Ζωής; Έχω αρχίσει να πιστεύω πως το μόνο που απασχολεί μερικά άτομα είναι το πώς θα προβάλλουν την εικόνα τους. Δήθεν «μάγκες» που έχουν στυλ νομίζουν πως όλα περιστρέφονται γύρω αυτό, το πώς θα δείχνουν.
Άλλα το χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η νοοτροπία γίνεται στάση ζωής. Μαθαίνουν να ζούνε την καθημερινότητά τους με μόνη τους ασχολία το τι θα φορέσουν, το πώς θα μιλήσουν, το πώς θα είναι αρεστοί.
Χάνουν την ουσία των πραγμάτων και δεν τα ζουν όλα. Μπορεί η μόδα να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, αλλά το θέμα είναι να ξέρεις να τη χειρίζεσαι. 
Για μένα, «μαγκιά» είναι να μπορείς να προσαρμόσεις τη μόδα στο στυλ σου και όχι το στυλ σου στη μόδα


Κ. Μ. (μαθήτρια 4ου  Γενικού Λυκείου Χαλκίδας) http://e-postego.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html


Ασκήσεις

·   1η
 «Μόδα στους Νέους: Απλή επιλογή ή Στάση Ζωής»
Είναι εύστοχος ο τίτλος; Αιτιολογήστε την άποψή σας;                                                                    (8 Μονάδες)
Προτείνετε έναν άλλον  (4 Μονάδες)                                                                                                                                                    
·         2η
Στο κείμενο  το γ’ πρόσωπο (ενικό και πληθυντικό) εναλλάσσεται με το β’ ενικό πρόσωπο. Ενώ σε ορισμένα σημεία  η συντάκτρια γράφει και σε α’ ενικό πρόσωπο. Τι πετυχαίνει με την εναλλαγή των ρηματικών προσώπων;     (Μονάδες 14)                                       
·        
«…ίδια και αυτό γιατί όλοι είναι πανομοιότυποι. Ίδια μαλλιά, ίδια ρούχα, ίδιες κινήσεις, ίδιο ντύσιμο.»
Είναι εύστοχη η επανάληψη της λέξης;      (Μονάδες 4)                                                                         ·        
Οι παράγραφοι του κειμένου είναι σχετικά σύντομες. Ποιες πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους ώστε να έχουμε πιο ισορροπημένες (ολοκληρωμένες) παραγράφους; (Μονάδες 5)
·  
«Χάνουν την ουσία των πραγμάτων και δεν τα ζουν όλα.»
Πώς αντιλαμβάνεσαι τη φράση; Ποιο είναι το νόημά της;  
(Απάντηση 40- 60  λέξεις)                  (Μονάδες 10)                                                                                                        
                                                                                                                                                                ·         6η
Σύνθεση κειμένου (Παραγωγή λόγου)
«Μπορεί η μόδα να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, αλλά το θέμα είναι να ξέρεις να τη χειρίζεσαι.»
Συμφωνείς με την παραπάνω άποψη. Αναλύεις γιατί «η μόδα αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας». Εξηγείς τι σημαίνει «το θέμα είναι να ξέρεις να τη χειρίζεσαι (τη μόδα)»  κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
 Στο κείμενό σου δίνεις μορφή ηλεκτρονικού μηνύματος (email), που στέλνεις σε ένα φίλο ή μία φίλη σου (τουλάχιστον 300 λέξεις)
 ή
«Μπορεί η μόδα να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, αλλά το θέμα είναι να ξέρεις να τη χειρίζεσαι.»
Διαφωνείς με την παραπάνω άποψη. Αναλύεις γιατί «η μόδα δεν αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας». Κάνεις συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι έφηβοι και οι νέοι να μην μετατρέπονται σε θύματα της μόδας.
Στο κείμενό σου δίνεις μορφή ηλεκτρονικού μηνύματος (email), που στέλνεις σε ένα φίλο ή μία φίλη σου (τουλάχιστον 300 λέξεις).                                                                                                                                                                            (Μονάδες 55)
                                                                                                         Καλή επιτυχία

nbsp;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου