Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά με τα πρότυπα και τα είδωλα του σήμερα

παρουσιάζει και κρίνει ο Νεκτάριος Μπιλάλης

παρουσίαση 
    Σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε ο διευθυντής διαφήμισης του περιοδικού «Αφισόραμα» κ. Γιώργος Σακελλόπουλος (βίντεο 2) στο κανάλι MAD, στις αρχές του 2010, είδωλο, για τους εφήβους και τους νέους, αυτή την περίοδο, είναι ή μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσωπο με διάρκεια επιτυχίας. Πιο αναλυτικά, όπως μας λέει ο ίδιος, είδωλα από τη διεθνή σκηνή αποτελούν ο Robert Pattinson και οι Tokyo Hotel, με βάση τα ελληνικά δεδομένα ο Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Άννα Βίσση και η Δέσποινα Βανδή (πρόσωπα με διάρκεια επιτυχίας). Επιπλέον αναφέρει πως κατά κύριο λόγο τα κορίτσια δεν επιλέγουν για είδωλό τους κάποιο πρόσωπο από τον πολιτικό ή τον αθλητικό χώρο, αλλά διαλέγουν κάποιον αστέρα του κινηματογράφου ή πρόσωπο της showbiz. Αντίθετα, τα περισσότερα αγόρια έχουν ως είδωλο άτομα του αθλητισμού, κυρίως του ποδοσφαίρου και λιγότερο του μπάσκετ. Τέλος, τονίζω πως μέσω εντύπων, ηλεκτρονικών μέσων και κινητών τηλεφώνων κάποιος γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα είδωλο.

              Βάση των απαντήσεων από τις συνεντεύξεις που πήρε η κοπέλα (που απεικονίζεται στο βίντεο 1) για έρευνα του ιστολογίου (blog) www.antirisis.wordpress.com (Ένα blog από εμάς για εμάς), βλέπουμε τις αντιλήψεις των εφήβων και των νέων για τα σημερινά πρότυπα. Ενδεικτικά, στις ερωτήσεις «Έχετε κάποιο πρότυπο;», «Σου επιβάλλονται;», «Πιστεύετε πώς επηρεάζουν εσάς και την κοινωνία;» η πλειοψηφία απαντά πως δεν έχουν κάποιο πρότυπο, ότι κυρίως τα ΜΜΕ προβάλουν και μας επιβάλλουν τις περισσότερες φορές αρνητικά πρότυπα και πως κάποια πρότυπα μας επηρεάζουν θετικά (π.χ. σε σχέση με τον αθλητισμό), ενώ κάποια άλλα αρνητικά (π.χ. σε σχέση με το ποτό και το τσιγάρο). Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως το μεγαλύτερο μέρος των νέων είναι ανικανοποίητο έως και απογοητευμένο από τα υπάρχοντα πρότυπα.

    • κριτική


    Πώς κρίνετε γενικά τα παραπάνω βίντεο (Είναι ενδιαφέροντα; Κατατοπιστικά; Ενημερωτικά; Έγκυρα;)

              Τα δύο προηγούμενα βίντεο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ενδιαφέροντα, κατατοπιστικά, ενημερωτικά, έγκυρα αντικειμενικά και καλοδουλεμένα. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί ταιριάζουν και στα δύο βίντεο για ποικίλους λόγους. Αρχικά και τα δύο έχουν μουσική επένδυση και όλο το θέμα κινεί την περιέργεια των νέων (ενδιαφέροντα). Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων και η συνέντευξη του κ. Σακελλόπουλου είναι απολύτως σαφείς (κατατοπιστικά) και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το θέμα (ενημερωτικά). Στα δύο βίντεο διατυπώνονται οι απόψεις των προσώπων χωρίς να «παρασύρουν» τον πομπό αλλά αφήνοντας τον να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα (αντικειμενικά). Παρόλο που τα βίντεο δεν είναι πολύ πρόσφατα, εξακολουθούν όμως να παραμένουν ακόμα έγκυρα. Τέλος, το όλο αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, πράγμα που δείχνει πως είναι καλοδουλεμένα.





    1ο Βίντεο

    Διαδικτυακή εκπομπή Ανα-ρωτώμενοι
    Η ερώτηση του επεισοδίου :
    " Ποιά είναι η γνώμη σας για τα πρότυπα που επικρατούν σήμερα, και πώς επηρρεάζουν την κοινωνία και γενικά τους νέους; "



    2ο Βίντεο
    Ποια ήταν τα είδωλα για τους Έλληνες εφηβους και νέους πριν δύο χρόνια;

    Στην ερώτηση αυτή και σε άλλες παρόμοιες απαντά ένας άνθρωπος του χώρου!


    Πρώτη ανάρτηση 12-02-2012

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου