Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

''Το ξύπνημα της φράουλας" Βαγγέλης Ηλιόπουλος


Την ευτυχία την καταλαβαίνεις μετά


Λογοτεχνικό Είδος:  Μυθιστόρημα 

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Βασικά Πρόσωπα

·         Αλέξιος
·         Ηώ
·         Ναταλία

Υπόθεση

Το νεανικό μυθιστόρημα «Το ξύπνημα της φράουλας»  του Βαγγέλη Ηλιόπουλου αφηγείται  την ιστορία δύο παιδικών καλοκαιρινών φίλων, του Αλέξιου και της Ηώς.

Μέσα από την αφήγηση του ίδιου του Αλέξιου βιώνουμε σαν κρυφοί παρατηρητές το ξεκίνημα της σχέσης των δύο νέων και την εξέλιξη της σε μια ερωτική ιστορία τυλιγμένη με το πέπλο της νεανικής αθωότητας. Το καρδιοχτύπι, οι κλεφτές ματιές, η δήθεν αδιαφορία και οι ανεπαίσθητες στιγμές της ευτυχίας που χάνονται στο ‘πηγάδι του παρελθόντος’ περιγράφουν με μια ξεχασμένη γλυκύτητα την εμπειρία του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος.

Είναι Σεπτέμβριος. Ο Αλέξιος βρίσκεται στο αεροδρόμιο, περιμένοντας την πτήση, που θα τον οδηγήσει στο Λονδίνο, στις σπουδές και σε ένα καινούριο μέλλον. Ωστόσο,  αυτό το ταξίδι θα γίνει μια πολύωρη και γεμάτη συναισθήματα αναπόληση του παρελθόντος  που θα καταλήξει σε μια σημαντική συνειδητοποίηση για τη ζωή του.
       Λίγο πριν την επιβίβασή του ο Αλέξιος θυμάται την Ηώ, τον έρωτα των εφηβικών του χρόνων που στο ίδιο αεροδρόμιο είχε αποχωριστεί , αφού εκείνη είχε φύγει στο Λονδίνο για να τελειώσει το Λύκειο και στη συνέχεια θα συνέχιζε εκεί τις σπουδές της.
       Το πρωινό που επέλεξε να πάρει στο αεροδρόμιο, αποτέλεσε την αφορμή για την ενθύμηση της γνωριμίας τους. Είχαν συναντηθεί πρώτη φορά τέλη Αυγούστου στο Κλαδί, όπου παραθέριζαν οικογενειακώς τόσο εκείνος, όσο και  η Ηώ.
     Στην αίθουσα αναμονής γνωρίζει ένα εντεκάχρονο κορίτσι, την Ναταλία η οποία θα γίνει ο αποδέκτης όλων των σκέψεων και των συναισθημάτων του σε αυτό το ταξίδι για το Λονδίνο.
       Της περιγράφει την πρώτη τους χρονιά μαζί, όταν εκείνη είχε έρθει με μεταγραφή στο σχολείο του. Η κοινωνικότητά της την έκανε επιθυμητή σε όλους και αυτός προσπαθούσε συνεχώς να την πλησιάσει, ωστόσο τελικά κατάφερε να φτάσει τη γνωριμία τους στο επίπεδο που επιθυμούσε. Η συζήτηση με τη Ναταλία τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι  τότε υπήρχε μόνο η ταραχή και η επιθυμία να είναι συνεχώς μαζί της. Το «σε θέλω» και το «Σ’ αγαπώ» τα συνειδητοποίησε πολύ αργότερα. 
    Μετά από μια σχολική συναυλία και το πρώτο τους ραντεβού, συνοδευόμενοι από την παρέα τους, ήταν μαζί, από τότε και για περίπου τρία χρόνια, μέχρι να του ανακοινώσει ότι θα φύγει για σπουδές στο Λονδίνο. Σε αυτά τα τρία χρόνια ήρθαν σε επαφή με πρωτόγνωρα αισθήματα και εμπειρίες, τρέλες της εφηβείας, προσωπικές επαναστάσεις . Σταδιακά οι παρέες τους  τους έχασαν, αναζητούσαν τον προσωπικό τους χρόνο. Πέρασαν μαζί δύο υπέροχα καλοκαίρια... 
Όταν έφτασαν στο Λονδίνο, η Ναταλία του πρότεινε να της τηλεφωνήσει. Είχε την ευκαιρία να την ξαναδεί…  Τον βοήθησε αυτό το ταξίδι να συνειδητοποιήσει τα πραγματικά αισθήματά του; Θα την ξανασυναντήσει;

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ…
‘Την ευτυχία την καταλαβαίνεις μετά. Διαρκεί μια ανεπαίσθητη στιγμούλα. Κι όταν αυτή η στιγμή χαθεί στο πηγάδι του παρελθόντος  χρόνου κι εσύ τη
νοσταλγήσεις, καταλαβαίνεις ότι τότε υπήρξες ευτυχισμένος.’