Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Καρυωτάκης - Γιάννης Ρίτσος


 Kώστας Καρυωτάκης   Όλοι μαζί…( 1927)       

Όλοι μαζί κινούμε, συρφετός,
 γυρεύοντας ομοιοκαταληξία.
 Mια τόσο ευγενικιά φιλοδοξία
 έγινε της ζωής μας ο σκοπός.

 Aλλάζουμε με ήχους και συλλαβές
 τα αισθήματα στη χάρτινη καρδιά μας,
 δημοσιεύουμε τα ποιήματά μας
 για να τιτλοφορούμεθα ποιητές.

 Aφήνουμε στο αγέρι τα μαλλιά
 και τη γραβάτα μας. Παίρνουμε πόζα.
 Aνυπόφορη νομίζουμε πρόζα
 των καλών ανθρώπων τη συντροφιά.

 Mόνο για μας υπάρχουν του Θεού
 τα πλάσματα και, βέβαια, όλη η φύσις.
 Στη Γη για να στέλνουμε ανταποκρίσεις,
 ανεβήκαμε στ' άστρα τ' ουρανού.

 Kι αν πειναλέοι γυρνάμε ολημερίς,
 κι αν ξενυχτούμε κάτου απ' τα γεφύρια,
 επέσαμε θύματα εξιλαστήρια
 του «περιβάλλοντος», της «εποχής».




Γιάννης Ρίτσος, «ΠΟΙΗΤΕΣ»  (1934)

Στον Κώστα ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ


Ω, δε χωρεί καμία αμφισβήτηση, ποιητές
είμαστ' εμείς με κυματίζουσα την κόμη
-- έμβλημ' αρχαίο καλλιτεχνών -- και χτυπητές
μάθαμε φράσεις ν' αραδιάζουμε κι ακόμη

μια ευαισθησία μάς συνοδεύει υστερική,
που μας πικραίνει ένα χλωμό, σβησμένο φύλλο,
μακριά ένα σύννεφο μαβί. Χιμαιρική
τη ζωή μας λέμε και δεν έχουμ' ένα φίλο.

Μένουμε πάντα σιωπηλοί και μοναχοί,
όμως περήφανα στα βάθη μας κρατούμε
το μυστικό μας θησαυρό, κι όταν ηχεί
η βραδινή καμπάνα ανήσυχα σκιρτούμε.

Θεωρούμε ανίδεους, ανάξιους κι ευτελείς
γύρω μας όλους, κι απαξιούμε μια ματιά μας
σ' αυτούς να ρίξουμε, κι η νέα ξανά σελίς
το θρήνο δέχεται του ανούσιου έρωτά μας.

Αναμασάμε κάθε μέρα τα παλιά
χιλιοειπωμένα αισθήματά μας· εξηγούμε
το τάλαντό μας: «κελαηδούμε σαν πουλιά»·
την ασχολία μας τόσ' ωραία δικαιολογούμε.

Για μας ο κόσμος όλος μόνο είμαστ' εμείς,
και τυλιγόμαστε, μανδύα μας, ένα τοίχο.
Μ' έπαρση εκφράζουμε τα πάθη της στιγμής
σ' έναν -- με δίχως χασμωδίες -- μουσικό στίχο.

Γύρω μας κι άλλοι κι αν πονούν κι αν δυστυχούν,
κι αν τους λυγίζει, αν τους φλογίζει η αδικία -
ω, τέτοια θέματα πεζά ν' ανησυχούν
τους αστρικούς μας στοχασμούς, είναι βλακεία.
 

Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ



 Η μόνη απάντηση σε διάφορα φαινόμενα που παρουσιάζονται ως προς τις υπερβάσεις εκ μέρους δημοσιογράφων είναι η απλή ανάγνωση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος ψηφίστηκε το 1998 και συνοψίζει τους κανόνες των συναλλακτικών υποχρεώσεων του τύπου.


ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Ο Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α. έχει στόχο:

Να επαναβεβαιώσει και διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο του δημοσιογράφου στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνουν ο γιγαντισμός, το ολιγοπώλιο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αυξημένη εμβέλεια και επιρροή των Μ.Μ.Ε. και η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας.

Να αποθαρρύνει και να αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα κρατικού ή άλλου επηρεασμού με τον αυτοκαθορισμό κανόνων υπεύθυνης επαγγελματικής λειτουργίας.

Να κατοχυρώσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία έπ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Προς το σκοπό αυτό, οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

Άρθρο 1: [Το δικαίωμα του ανθρώπου στην πληροφόρηση]

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πραγματικός ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα


Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί. Πάντως, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Σόιμπλε είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός ώστε να εκταμιευθεί η βοήθεια στην Ελλάδα σταδιακά, ενώ εκτίμησε ότι η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει να κλείσει μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ του να επεκταθεί το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί την ανάγκη για επιπλέον 10 δις. ευρώ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Γερμανία αποκλείει την μεταβίβαση κερδών της Bundesbank στην Ελλάδα, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, σε επίπεδο χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (εμμέσως προαναγγέλλει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας στο 3%) Ο Σόιμπλε αποκλείει έτσι το ενδεχόμενο «επιστροφής» των κερδών που έχει συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας από τη διαφορά μεταξύ της αγοραίας τιμής των ελληνικών ομολόγων και της ονομαστικής τους αξίας, ρύθμιση που είχε συζητηθεί έπειτα από εισήγηση του ΔΝΤ προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος. Πάντως, όπως είπε, αναμένει «ικανοποιητική συμφωνία» για την Ελλάδα την επόμενη Δευτέρα, ενώ υπογράμμισε ότι η διαφωνία που σημειώθηκε την Τρίτη αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της τρόικας.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τους έστειλε....για ΣΠΙΡΤΑ!


Η Juventus διέλυσε την Chelsea στο Τορίνο με 3-0,γεγονός που την οδήγησε στην 2η θέση του ομίλου.Στο επόμενο ματς αντιμετωπίζει την Shakhtar εκτός έδρας και θέλει την νίκη για να περάσει πρώτη στην επόμενη φάση του UEFA Champions League! Τα γκόλ τα έβαλαν με την σειρά οι: Fabio Quagliarella (27) 38' Arturo Vidal (23) 61' Sebastian Giovinco (12) 90+1'

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Για δεύτερη ημέρα χτυπήθηκε ο πύργος που στεγάζει μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας. 

Ενότητα των Παλαιστινίων και κάθε δυνατή υποστήριξη από την Αίγυπτο ζητά υπό το φως των εξελίξεων ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, διαμηνύοντας πως είναι εξίσου δυνατή η εκεχειρία (υπό τον όρο ότι θα τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις και θα αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας), όσο και η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για χερσαία επέμβαση έχοντας καλέσει στα όπλα 75.000 εφέδρους, «αλλά θα προτιμούσε διπλωματική λύση», κατά δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου. 

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ να εκφράζει την εκτίμηση-ελπίδα ότι σύντομα η διαπραγμάτευση ίσως μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία. Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι από ανταποκριτές διεθνών μέσων στη Μέση Ανατολή ότι η σύγκρουση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο πριν συμφωνηθεί η όποια ανακωχή.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι έχει προειδοποιήσει πως μία ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα θα είχε «σοβαρές συνέπειες», υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος ποτέ δεν θα δεχθεί μία τέτοια εξέλιξη, «ούτε και ο ελεύθερος κόσμος». Ο Μοχάμεντ Μούρσι συναντάται την Τρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στο Κάιρο.

Στη Γάζα θα βρίσκονται την Τρίτη υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε θα έχει επαφές αρχικά με την ισραηλινή ηγεσία στην Ιερουσαλήμ και εν συνεχεία με την παλαιστινιακή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Όρους για εκεχειρία θέτει ο ηγέτης της Χαμάς

«Ο εχθρός πνίγεται στο αίμα των παιδιών» δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ μιλώντας τη Δευτέρα από το Κάιρο, όπου επικεντρώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας. Χαιρέτισε τους «μαχητές της αντίστασης», λέγοντας ότι τα όπλα τους «αιφνιδίασαν τον εχθρό» και το Ισραήλ απέτυχε να πετύχει τους στόχους της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς δεν επιδιώκει κλιμάκωση, ούτε να σύρει το Ισραήλ σε χερσαία εισβολή, είπε ο Μεσάαλ για να συμπληρώσει ότι εάν το Ισραήλ επιθυμεί εκεχειρία πρέπει να αποδεχθεί τους όρους της Χαμάς: να προχωρήσει πρώτο σε κατάπαυση του πυρός (διότι «εκείνοι άρχισαν τον πόλεμο») και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Χαλέντ Μεσάαλ ισχυρίστηκε, επίσης, ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να επιτευχθεί εκεχειρία καλώντας τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες να εξετάσουν την προοπτική -δήλωση που διαψεύστηκε άμεσα από το Ισραήλ. «Κανένα αίτημα για εκεχειρία δεν ήλθε από τη Χαμάς» ανέφερε ο Μεσάαλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαίρεση των Παλαιστινίων, καλώντας τους να ενωθούν κάτω από ένα κοινό όραμα (αναφορά στη διάσπαση μεταξύ της Χαμάς και της εδρεύουσας στη Δυτική Όχθη Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς).

Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «αποκαλύψουν τα εγκλήματα του Ισραήλ» στη Γάζα, ιδίως όσα διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών και αμάχων.

Αίμα στη Λωρίδα της Γάζας - Ρουκέτες στο Ισραήλ
Σε έξι ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων 95 Παλαιστίνιοι -οι 50 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά- έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τραυματίες από τις αεροπορικές επιδρομές φθάνουν τους 720 και ανάμεσά τους βρίσκονται 225 παιδιά. Από ισραηλινής πλευράς, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτα την περασμένη Πέμπτη και δεκάδες έχουν τραυματιστεί τα τελευταία 24ωρα στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα κλιμακώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με κύμα επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η τακτική του Ισραήλ να χτυπά κατοικίες μελών της Χαμάς έχει επιφέρει δραματική αύξηση στον αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.

Η πλέον αιματηρή επιδρομή είχε στόχο τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ στα βόρεια της Πόλης της Γάζας, το οποίο ισοπεδώθηκε και 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Οι εννέα ήταν μέλη της οκογένειας του αστυνομικού της Χαμάς Μοχάμεντ Νταλού -μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μεμονωμένο χτύπημα από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης.

Η Χαμάς έχει απαντήσει με εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ (877 από την έναρξη της κρίσης). Στο Τελ Αβίβ ακούγονται τις τελευταίες ημέρες αντιαεροπορικές σειρήνες για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, καθώς ρουκέτες αναχαιτίζονται από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Τη Δευτέρα εκτοξεύτηκαν 75 ρουκέτες, μικρότερος αριθμός συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, εκ των οποίων η μία κατέπεσε σε άδειο σχολείο. Συνολικά 22 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο». Ρουκέτες κατέπεσαν στην ύπαιθρο σε Μπερσίβα, Ασντότ και Ασκελόν. Τα σχολεία στο νότιο Ισραήλ παραμένουν κλειστά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν για δεύτερη συνεχή ημέρα τη Δευτέρα κτίριο όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας. Στην επίθεση σκοτώθηκε ηγετική μορφή της Ισλαμικής Τζιχάντ της Ισλαμικής Τζιχάντ. Άλλοι τρεις μαχητές της οργάνωσης τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ μίλησε στο al-Jazeera κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το Ισραήλ δεν βάζει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους, ανέφερε.

Στην επίθεση της Κυριακής στα δύο κτίρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκαν οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και ο ένας υπέστη ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Στα κτίρια στεγάζονται το τηλεοπτικό δίκτυο al-Quds TV της Χαμάς, καθώς και το Sky News και το ITN. Μέχρι πέρυσι στεγάζονταν και τα γραφεία του BBC.



2ο κείμενο

Ρόμπερτ Φισκ: Οι «μύθοι» για τον πόλεμο στη Γάζα


Επανάληψη των ίδιων «κλισέ» επί χρόνια, γράφει στον Independent «Εδώ είμαστε πάλι», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent». «Το Ισραήλ θα "ξεριζώσει την παλαιστινιακή τρομοκρατία" _ το οποίο ισχυρίζεται ότι κάνει, ανεπιτυχώς, επί 64 χρόνια».

Και εμείς οι δημοσιογράφοι, συνεχίζει ο κορυφαίος αυτός ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια κλισέ επί τόσα χρόνια. Η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Αχμεντ Τζαμπάρι ήταν μια «στοχευμένη επίθεση», μια «χειρουργική αεροπορική επιδρομή» _ όπως και οι υπόλοιπες «χειρουργικές αεροπορικές επιδρομές» του Ισραήλ που σκότωσαν 1.200 Λιβανέζους, κυρίως αμάχους, στον Λίβανο το 2006, 1.300 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, στη Γάζα το 2008-9, την έγκυο γυναίκα στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα και τους 11 αμάχους σε ένα σπίτι τη Δευτέρα. «Τουλάχιστον η Χαμάς δεν υποστηρίζει ότι οι ρουκέτες της έχουν οτιδήποτε το "χειρουργικό"». Η αναλογία παλαιστινίων και ισραηλινών θυμάτων στη Γάζα φθάνει το 16:1. «Θα ανέβει, αναμφίβολα». Το 2008-9 ήταν 100:1.


       Σύμφωνα με τον Φισκ, οι ίδιοι και οι ίδιοι μύθοι επαναλαμβάνονται. «Ο προηγούμενος ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα ήταν μια τόσο τεράστια επιτυχία _ στην εκρίζωση της τρομοκρατίας, βεβαίως _ που οι δήθεν ελίτ μονάδες τους δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε τον δικό τους αιχμάλωτο στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο παρέδωσε τελικά πέρυσι προσωπικά ο Τζαμπάρι». Ο Τζαμπάρι ήταν «ο υπ' αριθμόν ένα σκοτεινός ηγέτης της Χαμάς», σύμφωνα με το Associated Press. Πώς όμως είναι δυνατόν να είναι σκοτεινός, αναρωτιέται ο Φισκ, όταν γνωρίζουμε την ημερομηνία γέννησής του, λεπτομέρειες για την οικογένειά του, τα χρόνια φυλάκισής του στο Ισραήλ «κατά τα οποία άλλαξε στρατόπεδο από την Φατάχ στη Χαμάς»; Παρεμπιπτόντως, «τα χρόνια που πέρασε ο Τζαμπάρι σε ισραηλινή φυλακή δεν τον μετέτρεψαν σε ειρηνιστή, έτσι δεν είναι»;  

        Τι μπορεί όμως να σταματήσει «αυτή την ανοησία, αυτό τον σκουπιδοπόλεμο;» γράφει ο Φισκ. «Εκατοντάδες ρουκέτες πέφτουν στο Ισραήλ. Αλήθεια. Χιλιάδες στρέμματα γης υφαρπάζει από τους Αραβες το Ισραήλ _ για εβραίους και μόνο εβραίους _ στη Δυτική Οχθη. Δεν απομένει αρκετή γη εκεί για ένα παλαιστινιακό κράτος». Παραδόξως, συνεχίζει, το πρόβλημα είναι ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και η πολιορκία της Γάζας φέρνουν πιο κοντά ακριβώς αυτό που φοβούνται οι Ισραηλινοί: την καταστροφή του Ισραήλ. «Το Ισραήλ αποκαλεί αυτό το τελευταίο λουτρό αίματος Επιχείρηση Πυλώνα της Αμυνας. Μάλλον πρόκειται για Πυλώνα της Υποκρισίας», καταλήγει ο βρετανός δημοσιογράφος.  

Σχόλια αναγνωστών (0) 

Η Αλεξάνδρα Κορωναίου για τα ΜΜΕ



Σύσκεψη στην Αταλάντη για την ΛΑΡΚΟ



Ημ/νία προσθήκης: 20 Νοεμβρίου 2012, 13:46                                 
Παρών και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Στέφανος Μπασινάς.


Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη φορέων στην Αταλάντη, του Δήμου Λοκρών, με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Στέφανος Μπασινάς, ο οποίος τόνισε:
" Είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε και με απαρχή τη ΛΑΡΚΟ, να προχωρήσουμε σε δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου, που να αντιπροσωπεύει όλη την κοινωνία, για να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της Ελλάδος.
Στο τέλος της σύσκεψης, αποφασίστηκε πράγματι η δημιουργία του κοινωνικού μετώπου και σύντομα θα βγει ένα ψήφισμα, το οποίο θα διαβιβαστεί σε κάθε ενδιαφερόμενο και στο άμεσο μέλλον θα γίνουν αποφασιστικές δράσεις.